Abdullah DOĞMUŞ

Redbull Amaphiko İle Sosyal Girişimcilik

  • Tarih : 12/11/2019
  • Yazar :

Sosyal girişimciler için iki güne yayılan kapsamlı bir eğitim programı Redbull Amaphiko Connect İzmir’de yaşadıklarımızı anlatıyorum. Keyifli okumalar!


24 – 25 Kasım’da gerçekleşen Red Bull Amaphiko Connect İzmir, birbirinden farklı girişimcileri, konuşmacıları, yatırımcıları ve mentorları bir araya getirerek unutulmayacak iki güne imza attı. Etkinlikte hem girişimlerin gelişimi açısından hem de gündelik hayatımızda oldukça işimize yarayacak birçok konuşmaya tanıklık ettik. Konuşmalar sonrasında konuşmacılarla sohbet etme ve onları yakından tanıma imkanı buldum.
Dolu dolu geçen iki günde Emin Çapa‘dan Yonaton Pinto‘ya, Eray Erdoğan‘dan Ercan Gümüş‘e birçok isim ilham verici hikayeler anlattılar. Ayrıca, Red Bull Amaphiko Academy mezunları Wandisile Nqeketho ve Palesa Mahlatji’yi de dinleme fırsatı buldum.

"Topluluk oluşturabilmek sosyal girişimler için oldukça önemlidir."

Originn’in kurucu ortaklarından Nazey Erdilek ortak hayallere ve amaçlara sahip insanlarla bir araya gelebildiğimizde imkansız diye bir şey olmadığını söyledi. Peki, topluluk oluşturmak neden sosyal girişimciler için önemli? 
Bu kararı tamamen oluşturdukları topluluğun desteğiyle aldıklarını ve yeni yerlerini bu topluluğun desteğiyle inşa ettiklerini dile getirdi. Erdilek, bizlerin harekete geçtikten sonra topluluğun harekete geçmesini izleyeceğimizi söyledi. 

"Sosyal Girişimciliker sürdürülebilir bir gelir modeline sahip olmak zorundalar."

İhtiyaç Haritası’nın kurucu ortaklarından Ali Ercan Özgür, beta sürecinden ürünleşmeye giden hikayelerini paylaşırken pazar ihtiyacını görmenin ve ihtiyacı ürünleştirebilmenin önemini vurguladı. Ayrıca, sosyal fayda amacı güden girişimlerin de hayatlarını devam ettirebilmeleri ve büyüme yakalayarak daha büyük çaplı bir etki yaratabilmeleri için, sürdürülebilir bir gelir modelleri olması gerektiğinin altını çizdi. Sosyal girişimcinin ana motivasyonu gelir olmasa da, gelir modeli olmayan bir sosyal girişimin sosyal sorumluluk projesi olarak kalacağını vurguladı.

"Bu üç sayıyı aklınızdan çıkarmamalısınız: (1.01)365=37.8, 200, 1+1>2."

reflect’in kurucu ortaklarından Eray Erdoğan,Sürdürülebilir Sosyal Etki” başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasını sonlandırırken bahsettiği üç formül beni çok etkiledi. (1.01)365=37.8 formülünde 365 gün boyunca kendimize kattığımız bir değerin bile sonunda bize yaptığı dönüşten bahsederek her gün kendimizi geliştirmemiz gerektiğini vurguladı. 200 sayısına dikkat çekerek de her bebeğin yürümeye başlamadan önce ortalama 200 kere düştüğünden bahsetti ve başarısızlıktan korkmamamız gerektiğini söyledi. 1+1>2 formülünde ise, bir araya geldiğimizde daha güçlü olduğumuzu ve birbirimize güvenmemiz gerektiğini dile getirdi. Eray, bu üç sayıyı bir kağıda yazıp her gün yanında taşıyarak motivasyon kazandığını söyledi. Ben de sizlere aynısını tavsiye ederim.

“Her girişimci sesi yokken çığlık atmaya, ayakları yokken koşmaya ve umudu yokken yaratmaya çalışıyor.”

Kendinizi yaratmak için önce yıkın.
Red Bull Amaphiko Academy mezunu ve YAKHI’ IPHUPHA isimli sosyal girişimin kurucusu Palesa Mahlatji, oldukça etkileyici bir hikayeye sahip biri. Konuşmasında bu süreç içinde geçirdiği kişisel değişimleden bahsetti. Oldukça inatçı bir karaktere sahip olduğundan bahseden Palesa, Akademi sonrası bunun yıkıldığını söyledikten sonra konuşmasını oldukça vurucu bir cümleyle bitirdi: “Kendinizi yaratmak için önce yıkmalısınız.

“Berrak bir vizyon ve amaç olmadan kayboluruz.”


DRC Consulting’in kurucusu Zeynep Derece ise iş modeli yönetimi ve finansla ilgili bilgilendirici bir sunum yaptıktan sonra sosyal girişimcilere iş modeli kanvası eğitimi verdi. Birtakım kararları en baştan almamız gerektiğini vurgulayan Zeynep Derece, bu
süreçte odaklanmamız gereken iki nokta olduğundan bahsetti: vizyon ve amaç. Berrak bir vizyona ve amaca sahip olan girişimlerin karar alırken daha az zorlanacağından bahsederek konuşmasını sonlandırdı.
“Başarısızlıklara bakın.”


İnovasyon çağının bittiğini ve yıkıcı inovasyon çağının başladığını belirten ünlü gazeteci ve ekonomist Emin Çapa, bolca ilham ve motivasyon dolu bir konuşma verdi. Beynimizi 360 derece açmamız gerektiğini söyleyen Emin Çapa, eğitim sistemindeki problemleri vurgularken beynimizi asla okula göndermememiz gerektiğini dile getirdi. Her şeyin her gün yeniden keşfedildiğini söyleyen Çapa, başarı hikayelerinin tek olduğunu ve tekrarlanamayacaklarını belirtirken, Connect’teki sosyal girişimcilere başarısızlıkları araştırmalarını ve onlardan dersler çıkarmalarını tavsiye etti.

“İnsanoğlu olmayan bir geleceği hayal edip inşa edebilen tek canlı türüdür.”

AçıkBeyin’in kurucusu akademisyen Sinan Canan, “Yaratıcı Beynin Kodları” başlıklı konuşmasıyla beynin derinliklerine doğru inen bir anlatı gerçekleştirdi. Beynin kendi sinirine sahip olmayan tek organ olduğunu ve hiçbir şey algılamadığından bahsetti ve beynin bilgisayara benzetilmesinin yanlış olduğunu anlattı. Beynin bir hayatta kalma donanımı olduğunu ve hayatta kaldığı sürece değişmek ve gelişmek zorunda olduğunu
söyleyen Sinan Canan, insanoğlunun olmayan bir geleceği hayal eden ve inşa edebilen tek canlı türü olduğunu vurguladı.

"İş ortaklığı yapacağınız insanların sizi tamamlaması çok önemli."

Sosyal Girişimciler için Yasal Yapılaşma” isimli bir konuşma yapan hukuk uzmanı Yoni Pinto, sosyal girişimcilere şirketleşme süreci, yasal sözleşmeler ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalarla ilgili bilgilendirici bir konuşma yaptı. Konuşmasında aynı zamanda ekip kurma süreçlerine de odaklanan Pinto, kendimize bizim eksik taraflarımızı tamamlayacak iş ortakları seçmemiz gerektiğini söyledi. Bunun için dikkat etmemiz gereken şeylerin vizyon, amaç, tecrübe ve katma değerler gibi konular olduğunu özellikle vurguladı.
Redbull Amaphiko Connect İzmir’de iki günde sosyal girişimciliği düşüncelerimizde, ilhamı bedenimizde, enerjiyi ruhumuzda dolu dolu hissettiğimiz iki gündü!

Redbull Amaphiko İle Sosyal Girişimcilik