Abdullah DOĞMUŞ

Prof Dr. Doğan Kuban Söyleşisi & Mimarın Mutfağı

  • Tarih : 23/11/2019
  • Yazar :

Mimarın Mutfağı

Mimarın Mutfağı, üniversite öğrencilik yıllarında hayal olarak başlayıp evrimleşme sürecinden geçip sanat, tasarım, mimari, uluslararası konular ve girişimcilik gibi birçok konuyu içeren bir podcast kanalıdır. Mimarın Mutfağı podcast kanalımız mimarların ve mimarlık öğrencilerinin, işin mutfağından gelen değerli konuklarla tasarımın ve tasarım süreçlerinin tüm boyutlarıyla incelendiği bir içerik barındırıyor. Ayrıca mimarların dışında konuklarla “mimarsız mimarlık” konseptimiz de bulunuyor. Bu konseptle de üniversite tercih yönlendirmeleri, atölyeler, tarihi yapılar ve güncel konular hakkında yorumlarımızı paylaştığımız bir kanal olması hedefleniyor.
Kanalın ilk konuğu ise çok yakından takip ettiğim ve kendisini idol olarak gördüğüm Prof. Dr. Doğan Kuban Hocadır. Mimarın Mutfağı podcast kanalımızda sanat, girişimcilik, felsefe ve fark yaratmayı seven herkesi ağırlamaya devam edeceğiz. Sizler de podcast kanalımızda yayın yapmak istiyorsanız tek yapmanız gerek www.abdullahdogmus.com adresinden iletişime geçmek.
 

Prof. Dr. Doğan Kuban Kimdir?

Doğan Kuban 1926 Paris doğumlu 1949’da İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oluyor. 1950’de İtalya’ya gidip mimarlık restorasyon üzerine çalışıyor. 1952 yılında akademik hayatı başlıyor. 1958’de doçent oluyor. 1962’de Michigan Üniversitesi öğretim görevlisi, ardından 1960-1970 yıllarında Harvard Üniversitesi bursuyla Washington DC’de Dumbarton Araştırma Kütüphanesi’nde araştırma çalışmaları yaptı. 1965’te “Anadolu Türk Mimarlığın Kaynak Sorunları” adlı çalışmasıyla profesör oldu. 1973-76’da İTÜ Mimarlık Fakültesi dekanlık yaptı. 1981’de Anıtlar Yüksek Kurulu’nun başkalığına getirildi. Kral Faysal Üniversitesi ve MIT üniversitelerinde eğitimler verdi. 

Prof. Dr. Doğan Kuban Röportajı

Prof. Dr. Doğan Kuban hocayla 2016 yılında bir konferansta tanıştım. Yazılarını ve kitaplarını takibe almaya başladım. Hayatımda büyük etkiler bıraktığını fark ettim. Kendisiyle sohbet etmeyi çok istedim bunun nedeni ise Doğan Kuban’ın gençlerle içli dışlı olması. Kendisi biz gençlere çok güveniyor. Girişimcilik Vakfı mülakatında idolüm olarak kimi gördüğüm sorulduğunda, Hiç şüphesiz Prof. Dr. Doğan Kuban’ı söyledim. Doğan Kuban, bir mimarlık tarihçisi ve 94 yaşında 63 yıllık akademik hayatında bilimi ve teknolojiyi çağı yakalamak için takip edip yazılar yazıyor. Gençlere bundan sonraki çağın ‘’bilim ve teknoloji çağı’’ olduğunu her seferinde dile getirip bu alanda çalışmalar yapmamız konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Doğan Kuban’ın ‘’Büyük kentler küçük kentleri yer’’ sözüyle başladığı röportajımızda İstanbul’un kaderi hakkında konuştuk ve ayrıca kendisinin mimarlığı nasıl seçtiği, hayatına yön veren modern mimarlığı ve şuan yapılan mimari eserleri. Dinlerken çok şey öğreneceğiniz ve zamanın nasıl geçtiğinin farkına varamayacağınız bu söyleşide Doğan Kuban’ın öğrencilere tavsiyeleri de bulunuyor kaçırmayın derim. Keyifli dinlemeler.
 Spotify: https://open.spotify.com/episode/4CErbjAmd8UVw9OkUBnUBx
Apple Podcast: https://podcasts.apple.com/tr/podcast/mimar%C4%B1n-mutfa%C4%9F%C4%B1/id1473688676?l=tr  

Prof Dr. Doğan Kuban Söyleşisi & Mimarın Mutfağı